Sunday, December 18, 2011

debok dapat adek baru :))

Assalamualikum wbt pembuka kata....

Walaupun kelahiran ini tidak dijangka, tp sekurang2nya dapat mengurangkan keresahan kami laki bini.Setiap hari kami kebasahan dan kesejukan ke tempat kerja.Tapi, apa lagi yg termampu selain berkorban untuk org tersayang.Sebab janji Allah itu tidak pernah dimungkiri.Allah juga bersama dengan orang yang bersabar dan tabah dengan ujian Nya.

Ceritanya, kami laki bini dah lama mencari kereta pendua. Cadangnya untuk dijadikan kereta berulang alik pn kechek ke tempat kerja. Kereta lama (Debok) tu masih ok, malah ansuranya pon belum habis dilunaskan. Cuma kadang2 penggunaannya terpaksa dikongsi dgn keluarga di Kuantan. Tambah2 sekarang musim tengkujuh, yang kami laki bini ni ada hanya sebuah moto cabuk. Kebetulan kewangan kami agak menyokong kami untuk membeli sebuah kereta lain, maka pencarian tersebut dilakukan dari sehari ke sehari. Alhamdulillah, tak sampai 2 hari misi tersebut dilakukan, rezeki berpihak kepada kami. Hehe..Seorang pelajar di tempat suami pn kechek bekerja menawarkan kereta kancil 660cc yang dibelinya pada tahun 1995. Harga yang ditawarkan pula di paras kemahuan kami. Apa lagi, tanpa berfikir panjang, kami merembat.Insya Allah, dalam tempoh 2 hari lagi kancil tu akan menjadi milik kami. Sejurus ia sampai ke tangan kami, pn kechek akan bagi nama.Kira, debok dapat adik baru la pasni.hehe :)
So, inilah gambar adik baru Debok untuk tatapan semua.....

Sunday, December 4, 2011

the best dandruff treatment shampoo

hai everyone!!

pn kechek nak share citer nape pn kechek tak suke simpan rambut panjang.Musuh utama pn kechek ialah kelemumur yang kronik dan rambut selalu ade ketumbuhan di hujung2nya.Tapi, setiap masalah tu ada penyelesaiannya bukan?Pn kechek dah pon ketemu dgn satu produk yg boleh diiktiraf "Best Product" of the year.Cari punya cari, search punya search, terjumpala satu produk shampoo ni.Bila zoom in kan image nyer, product ni brand Mentholatum.Biasanya kat farmasi2 mcm Watson or Guardian ada jual brand ni.Ade tiga kategori untuk shampoo ni.For normal hair,for damaged and all types hair & for dry and damaged hair.So, rambut pn kechek ni kategori yg dry and damaged hair.First time pakai tu pon pn kechek sudah jatuh cinta.Bau shampoo ni jkurang menyenangkan.Tapi adatla kan dah nama nya pon shampoo berubat.Setakat ni dah 3 kali pakai dan hasilnya kelemumur betol2 kurang dan rambut pon tak rosak.Barulah selesa rambut ni duk dalam tudung sehari suntuk pon.Kalau tak tangan mesti gatal nak kupik2 kelemumur.hik hik!so, sape2 yg ade masalah yg sama cam pn kechek ni im recommended you this product.selamat Mencuba!!!

Tuesday, September 13, 2011

rezeki di mana-mana

Salam semua...

Kebelakangan ni pn kechek sering merasa cemburu!cemburu melihat rezeki kawan-kawan yang melimpah ruah.Kadang2 mari terfikir apa hebatnya mereka hingga Allah SWT memilih mereka untuk rezeki2 tersebut??Nauzubillah!sesungguhnya hamba bertuah dan terpilih itu adalah mereka yang sedang diujui Allah SWT.Jadi, pn kechek terus berfikiran positif setiap kali melihat kawan2 yg rezekinya sentiasa murah.Malah, pn kechek turut bergembira untuk mereka.Sebaliknya sebagai seorang muslim kita ada rujukan dan amalan yang boleh dilakukan supaya kita juga satu hari nanti turut merasa rezeki tersebut.Antara doa yg boleh diamalkan selepas solat:

Bismillahirrahmanirrahim...

Allah humma soli 'ala Muhammad..

Solatan tuwassiu biha 'alainal azraq...

Wa tuhassinu bina....

Lanal akhlak....

Wa'ala alihi wasahbihi wa salim...


InsyaAllah, Allah SWT tidak akan merubah nasib seseorang hamba itu selain dirinya sendiri...

Thursday, September 8, 2011

mEnjElan9 sYawaL

~hiasi diri indah...riangkan hati gundah..bersihkan jiwa...sesuci lebaran~

Assalamualaikum wbt..

amacam raya??happening tak?td pn kechek br saja mendendangkan lagu raya febret pn kechek.dah nama pon raya hati kena gumbira.tapi berpada2.raya pn kechek thn ni agak best sbb banyak unexpected things happened.

a week before raya, pn kechek dpt surprise dpd suami terchenta.Minggu tu mmg beria2 betol die ajak pn kechek balik ktn.pn kechek pon heranla.sbb br jer minggu sblm tu blk ktn.Katenye nak beli brg n jumpe ngan kawan.ok, ms tu mmg pn kechek betol2 blurr.Khamis mlm tu kitorg betolak blk ktn. Keesokan harinye beri2 plak die ajak pn kechek ke Pekan,Katenye situ ada pasar Kemboja.Banyak jual baju2.So, kitorg pon pegila and sampai je destinasi, mmg terbeliak bijik mate pn kechek tgk banyak betol kanopi yg jual baju2,tudung2,n tak ketinggalan booth bundle. Mase tu dah tak igt dah sakit bontot berdenyut pn kechek.Jalan mmg dah tak toleh kiri kanan,Menonong je tuju kanopi2.Rambang mata beb!capai itu capai ini.pastu baru teringat duit tak cucuk lg dr atm.aisehhhhh!!rupenye somi pn kechek senyum2 jer perhatikan gelagat pn kechek yg lupa diri dari jarak jauh. Malu ke diri sendiri sbb tetibe hilang pedoman.Terus letak balik baju2 yg dicapai dgn perasaan hampa & kecewa.Pastu baru lah sebuk cari somi yg ditinggalkan jauh ke belakang. Pegi kat somi baru lah tehegeh2 nak peluk lengan die.Tapi mmg nganjing lah muke somi mase tu.Tesengeh2!senyuman yg penuh dgn keperlian.Kat tgn die ade byk plastik beg.Terus Pn Kechek rampas dan belek2.Mule tu nak hangin la kan!lps tgk isi dalam nyer terus je rase cam nak nanges.Rase nak cium,rase peluk kuat2.Seb baik kat public dan bulan puasa.Rupenye somi pn kechek belikan sume baju2 n tudung yg pn kechek letak semule td.Terus la pn kechek tesengeh sampai ke telinge dan rase nak lompat2 je.Sambil2 tu beli gak blouse utk mak mertua.Sbb kat situ mmg murah.Ok, habes citer psl pasar Kemboja.

Otw balik tu, igtkan nak balik terus.Tekak dah kering.Rase sakit bedenyut td makin kuat. Somi plak nak menyinggah lagi.Kali ni ke Giant.Pn kechek tny singgah nak buat ape.somi ckp nak cari brg makan sket.Ok, suruh die jer pegi pn kechek tggu dalam kete.Tp die pandai perangkap pn kechek ckp die takut salah beli la apela. Dalam ketidakikhlasan pn kechek jalan slow2 sbb sakit tu makin kuat kalah org sarat mengandung. Pn kechek suh die jalan dulu nati pn kechek menyusul.Somi ckp takpe sbb tak gaduh mane.Bila sampai ka entrance Giant tu, die belakon la ckp slh masuk kedai.Die nak g kedai kat luar je.adussss!!!dahla tgh tahan sakit die bleh main eh! eh! plak kan.Pn kechek ni tau nak mecok je.mmg dari kecik prangai xleh ubah.Somi pon pimpin la sang isteri yg sedang kesakitan ni.Pastu somi pon suh pn kechek duduk rehat.Tpnye die pegi stop kat kedai emas.Pn kechek dalam nada bengang suh somi cari kedai lain.Kang tak pasal2 org tu igt kite nak beli emas.Somi ckp kalau die suh beli kite belila.yg pn kechek ni kan singe betine, trus jeling ke somi ckp "balik boleh tak??nak beli ape ni???!!!"Somi pon terus senyum2 ke amoi kat kedai emas tu.amoi tu pon respon baik pny."Hai, Abg, baru balik ka?sudah mau amik barang ka?"pn kechek plak mase tu "!@#$%^&*()!!!!" gurauan apakah ini?api cemburu makin membuak2 ni. somi pn kechek cam biase la tesengeh2."ok amoi sudah siapka itu barang kasi angkat tgk"haaaa????barang ape ni????terus dalam dunia blurr..amoi tu pon kuarkan barang yg dimaksudkan.mmg surprise teramat sgtla.Somi pn kechek dalam diam die tempah rantai beserta loket yg tertulis "adda".waaaa!!td rase nak nangis skang rase nak meraung plak.terus somi pakaikan rantai tu.Dalam hati "ade taste jugak rupnye laki aku ni,pandai die pilih kene ngan slere aku" hehe ;)).Dalam kete somi tny, "suke tak?".Mestila suke bang, terima kasih"somi berkali2 mintak maaf sbb tak mampu beli yg sekasar rantai kapal.somi ckp stakat tu jer die mampu belikan sbg hadiah ulang tahun pertama perkahwinan kami.Die ckp nati raya org lain sume mengelip2 tekak ngan emas.tp bini abang kosong je.Pn kechek tak pernah tefikir pon.Sbb pn kechek tak obses sgt dgn brg kemas.Pandai somi pn kechek amik hati dan terase romantiklah pulak!!hik hik hik.Hilang balik rase sakit denyut2 tadi.wakakaka!!

terima kasih untuk suamiku Khairul Anuar for the surprise
sayang dan cinta kamu sangat2...mmmuuuaahhh

Tuesday, August 23, 2011

rAyA oH RaYa......

amboi2 korang.....sakan ek preparation raya.takpe2...setahun sekali kan?tp jgn berlebih2an sudah..

ok now, i want to storry about my preparation for Raya..dah masuk thn ke 2 beraye sebagai seorg isteri.angan2 nk kepak anak raye thn ni hancusss...tp still ade anak sedare baru.ok kite akan pergi ke satu2 tajuk senang gtu kan?

1.GILIRAN BERAYA
-memandangka tahun lepas giliran Pn Kechek,maka secara otomatik nya la giliran beraya thn ni jatuh kepada rumah keluarga mertua.mana lagi klu bukan Kg. Durian Kassim..alaaaa...tmpt Pn Kechek niage roti jhon tu la.haa!biras pn kechek pon turn Tganu dan biras yg baru tu pon rumah mertua.maksudnya di sini akan gamatlah rumah Pok Din Ayam di Aidilfitri nanti..bayangkanlah semua adik beradik Mr Dear kecuali yg sulung tu berkumpul..sudahla ramai jantan yg bersuara garau..ditambah plak dgn suara nyaring Mok yg suke menempik tu...waaaahhhh!!gamat memang gamat!

2.TEMA BAJU
-nama pon laki bini kan?haruslah sedondon.tema pilihan pn kechek thn ni warna kuning.macam thn lepas pn kechek recycle baju nikah kaler peach.mase tu duit byk abes kot utk kawen.so,peruntukan utk raye tu ala kadar je,duit cukup2 utk minyak blk N9.tp yg sedihnye thn ni pn kechek tak dan pon nak cari kain pasang n tempah baju.jadi, terpakselah cr bj siap.comey n mahai2.saiz yg jd masalah.wp saiz plg kecik 36,tp kene gak try sbb potongan die takut besar.survey pny survey dptla pn kechek rembat 3 pasang baju.yelah,org dah kawen kenela byk bj kurung sbb nk g ziarah sedare mare kan,uk mr dear plak,die request baju melayu n kain pelikat.kaenye rugi klu beli sepasang sbb pakai time hr raya tu je.bile fikir2 betol gak sbb dah 2 psg baju die tegantung je.family sebelah ktn tema nye kelabu.baju utk adik bradik pon pn kechek tepakse belikan sbb tak sempat nak tempah.mujur dpt bonus.hehe.lum sum bonus pn kechek dibuatnye.

3.BISKUT @ KUIH RAYA
-memandangkan mr dear dah hadiahkan oven utk pn kechek,itu tandenye die request kuih raya thn ni bini die yg bikin..ayakkk!!pn kechek kan syg laki,jadi pn kechek pon carila resepi keturunan yg simple2.Alhamdulillah!dah siap pon 3 jenis kuih.mak mertua byk buat kuih sbb sume pon blk kan.

4.DUIT RAYA
-ermm..peruntukan duit raya telah di upkan sbb kwn2 ramai yg dah beranak.tp tak semangat rs nak g tkr duit raya beratur panjang2 kat bank sbb ms duk kat ofis terikat dgn kerja2 yg perlu dibereskan segera.

h0h0!!rasenye tu jela kot yg bleh share.cerita lps raye bakal menyusul.

last but not least....


.....:::::SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI , MAAF ZAHIR & BATIN:::::............

Monday, August 8, 2011

Hanya Satu Ku Mohon Pada Mu Ya Illahi

Hari ini ku panjatkan rasa syukur pada Mu
Kerna masih diberi peluang untuk bernafas dan menikmati pemberian Mu
Saban hari tanpa jemu di hati
Ku panjatkan doa memohon keampunan atas dosa-dosa silam yang telah kulakukan
Doa-doa tak kan putus ku titipkan
Hanya satu permintann aku yang belum Kau makbulkan
Zuriat buat penyeri mahliga kami
Aku jua ingin turut merasa
Pengalaman mengandung dan melahirkan permata hati
Seperti insan-insan lain
Aku pasti ikatan cinta kami akan terus mekar dengan kehadiran mereka
Aku yakin dengan janji Mu Tuhan
Hanya Satu Ku Mohon Pada Mu Illani
Perkenankan permintaan hambaMu ini
Amiinn....


Sunday, August 7, 2011

Blissful Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna

Agar dapat ku lalui dengan sempurna

Selamat berpuasa semua!!

ececeh!belom pape puase pn kechek dah berlubang.Hari ke6 barula puase.Puase pn kechek thn ni lain sket atau kate lainnye seronok la.Haa!!nak tau ape pn kechek buat?pn kechek berniage jual Roti Jhon kat kg mertua pn kechek.Bkn ape pn kechek jd assistant abg sulung pn kechek tu je.tlg die packing2.Istimewa nye bln puase ni semua pejabat kerajaan kat Tganu ni bleh blk awak stengah jam dpd hari2 biase.klu hari biase pn kechek blk kul 4.30 ptg, bln puase pn kechek balik kul 4 ptg.Balik je kerje terus shoot ke gerai jual.Alhamdulillah, setakat 4 hari berniage ni, hasil jualan makin hari makin meningkat dan yg paling penting dah ade pelanggan tetap.Tu yg seronok tu!klu kat bazaar lain roti Jhon dijual dgn harga RM 3.50 dgn intinya yg so-so jer.Tapi di gerai kitorg, harge nyer RM3 dan intinya haruslah mewah.Tak caye g ah try..hehe..

Dalam pada pn kechek sibuk2 berniage tu, pn kechek tgh siapka jait langsir utk rumah mertua.Tinggal 2 keping je lagi yg tak berjahit.Kene siapkan secepat mungkin sbb pasni nak fokus buat biskut raye plak.Maklumla laki pn kechek terbaik hati belikan oven. Kenela pn kechek buat biskut raye sementara barang tgh fresh kan?lagipon laki pn kechek penggemar biskut raya yg tegar.

Ermm..igt lagi tak pasal permohonan pinjaman peribadi pn kechek?2 hari lepas ade org bank call bgtau pinjaman pn kechek dah lulus.cuma pn kechek tak submit lagi buku akaun.mcam mana nak submit kalau akaun pon tak wujud lg.hehe.harap2 minggu dpn dah dapat duit tu.tak sabar nak bayar baki ke tuan tanah.Pasni bleh terus tambun tanah n buat pagar.sementara ade duit la kan.Maklumla duit ni mcm air jer.Makin banyak makin cepat habes.Yang penting nak ade aset!Kalau tunggu harge tanah makin tinggi.Dalam pernacangan pn kechek, nk beli kete kancil auto sebijik!tp tgkla camne.Nak settlekan hutang piutang yg masih sangkut lg.PTPTN la terutamanya.Kang tak lepas plak nk g obersi..hoho..verangan la ko pn kechek!!

ok la,tu jerla yg pn kechek nak update story bln puase ni..Pasni pn kechek share lagi story buat kuih raye k!kite share2 resepi plak..

Daaa :)

Monday, July 11, 2011

tawakal

kadang-kadang hidup ini kena berani ambil risiko.barulah kita lebih mengerti erti kehidupan.dan bila kita tersungkur tidak takut untuk bangkit semula.

ini adalah prinsip hidup pn kechek dan setiap kali dalam keadaan dalam dilema membuat satu2 keputusan inilah prinsip yg pn kechek pegang.

bukan apa,umur dah 26 thn.mustahil tak rasa cemburu bila kawan2 yg sama2 susah time belajar dulu dah pelahan-lahan mengumpul aset.ada yg dah ada tanah 2,3 bidang.ada itu ada ini.ni suma tak jadi hal kalau status pekerjaan kita tu "tetap".senang-senang lepas nak buat personal loan ke house loan ka,dan loan2 yg sewaktu dgnnya.itulah kelebihan kerja gomen.pn kechek ni nama je keje gomen.tp statu pekerjaan "kontrak".dan hampir 4 tahun kontrak mmg xde bau la nak diserap tetap.tau-tau je SPA beku jawatan.ambik kau!sampai tua lah xleh nak kumpul harta.

baru-baru ni pn kechek adelah try apply upgrade jawatan.sokongan dah kuat kiri kanan tp keputusan kementerian yg buat.try tny kementerian dorang ckp ikut prosuder SPA.mmg x merasa lah nak naik G41.wp buat kerja skrg ni dah taraf G41.kadang-kadang dtg terfikir nk brenti kerja then buat bisnes.tp xde idea lah plak nak bisnes ape.takut tak dan nak pusing modal.mampos nak korek mn bayor si debok tu.

then, aritu adelah sembang2 dgn jiran.die ckp ade tanah lot kat kelulut nak jual.harga mmg murah lah.tanah tepi jalan besar and view pantai.wahhh!!itulah impian kami laki bini.tp somi br jer beli tanah kebun kat kampung.so, fikir pny fikir pn kechek try lah usha2 nak buat personal loan.waaa skrg bank pny syarat sgt strict.tp ade kenal dgn sorg pegawai pemasaran yg keje die mmg utk adjust loan org2 yg senaseb dgn pn kechek ni.kitorg pon buat lah appointment utk jumpe.lps die calculate and tny dgn bank hq pn kechek lepas nak buat loan.tp pay out die tinggi lah.kita akan dpt 80% jer dpd amaun yg kita nak tu.mula2 rasa mcm ish! banyak nyer org ni makan komisyen.tp dpd berharap nak dapat keje tetap pastu menanti bulan jatuh ke riba baik pn kechek amik risiko.pejam mata jelah.sbb lepas2 ni bile kemelut ekonomi negara makin teruk mmg xde chance la nk buat loan.sbb nawaitu tu suci nak beli tanah kan.apa2 pon kalau katelah tedesak nak pakai duit satu hr nanti, tanah tu bleh jual.tanah makin lama makin mahal.nak2 tanah yg ada geran.

so, pn kechek fikir kali ni kena betol2 berani amik risiko.tetonggeng meniarap pon pandai2 la nak guna duit secara behemah. Doa pn kechek tak putus2.Semoga Allah SWT permudahkan segala urusan dan lindungi dpd musibah2.


Sunday, July 3, 2011

ikhtiar

Salam...

wawaeee!!lamanya dah tak update blog ni.anyway, byk perkara yg berlaku sekitar June lepas.And, June will be my best month forever.haha!poyo sungguh..pejam celik-pejam celik dah setahun usia rumahtangga Pn kechek & Mr. Dear dan Alhamdulillah cinta,kasih dan sayang kami tetap spt 5 thn kami bercinta.Cuma, rezeki nak main ngan anak2 tu jer xde lagi.

story about having kids, actually Pn kechek adalah insan yg dipilih oleh Allah SWT untuk terima ujian lambat peroleh zuriat. Actually, Pn kechek dah penah ade history miscarriage for 2 times. Tp sikit pon tak mematahkan semangat kami laki bini utk tak mau beranak. Apala maknanya bernikah tp tak nak anak.Plus kami bkn artis yg nak kene jage ketrampilan.

So, ade suggestion dpd mak mertua utk try cara kampung.Mula-mula mmg berat la nak terima cdgn ni.Sebab takut jadi menda lain dan kami lebih ke arah nak usaha cara neutral.Tapi, ade sorang pak sedare ni br balik dpd berubat huluran bercerita kat kami psl kepakaran nenek tua yg boleh tlg orang2 yang nak anak ni.Pn kechek tertarik dgn cerita doktor dari Kemaman yg dah 5 thn nikah tp takde zuriat lg.Dia ni pon dah try mcm2 ubat hospital tp tak menjadi.Then, after die jmp dgn si nenek tua ni, 2 bln lps tu terus die lekat dan dah pandai jalan pon anak die skrg.hermm..kami laki bini ni berpandangan la lps dgr cerita tu.lepas smayang zohor, lame Pn kechek duk temenung.Hati kata nak cuba, tp kepala kata tak perlu lagi.Rupa2 nya suami pon sama. Masa tgh tgk tv tu, Mok pon sound kitorg suh try.Dia ckp tak salah klu try.Mlm tu kami laki bini pon bincang nak pergi ke tak.last2 suami yg decide kate kite 'ikhtiar' la sayang.

So, pg esok nyer kami pon pegi la ke rumah nenek tua ni.Rumah die kat Kg. Telaga,K.berang.Sblm pegi tu, pak sedare ni dah pesan suh bawa air tawar ngan limau.lagi byk lagi bagus.Adik ipar Pn kechek pon teman ikut sekali.tak susah pon cr rumah nenek ni.Ms sampai rumah die tu ade dua org lelaki dlm 50-an tgh berubat batu karang.Rupanya ada 3 mende je nenek ni pakar.Huluran,batu karang & org nak anak.Takpelah ikhtiar je la kan.Bila sampai turn Pn kechek, tibe2 rs takut.Dahla tak faham ngan loghat K.berang nenek ni.Plus die ckp pon x clear sbb gigi dah takde.Umur die plak dah 98 thn.Nenek tu mulakan dgn potong limau.Pn kechek bw 7 biji limau.Limau ni utk mandi dan sebotol air masak.Lpeas tu nenek tu suruh Pn kechek baring dan nenek tu jamah sekitar bwh dada n perut.Dalam 5 minit pastu siap.Then die pesan klu lekat, usia kandgn 2 bln datang blk kat die sambil bw air tawar.Die ckp air utk minum sy janin tu kuat lekat.Habes tu kami terus balik.

Apa-apa pon rezeki zuriat tu tetap kuasa Allah SWT.Tp, tak salah kalau ita usaha.Ada rezeki adela.Klu xde kami cuba lagi. Tapi, kebelakangan ni, mmg perasaan nak anak tu makin kuat.Kami akan tetap terus berdoa dikurniakan zuriat.

Sunday, May 8, 2011

dia Ratu Hati beta

ibu..ibu..
engkaulah ratu hatiku
bila kuberduka
engkau hiburkan selalu
ibu..ibu..
engkaulah ratu hatiku

tapi

saya panggil MAMA

MAMA sangat cekal membesarkan kami 5 beradik
selepas 11 tahun arwah aboh pergi meninggalkan kami menyahut seruan Illahi
kami gelarkan MAMA wanita besi
dia sangat tabah dan kuat semangat walau cemuhan datang dari depan,belakang,kiri dan kanan
kalau saya di tempat MAMA mesti saya tidak sekuat itu
sempena hari istimewa ini
saya ingin zahirkan ucapan
"SELAMAT HARI IBU"
buat Pn. Sabariah bt Mohd Jani
semoga Allah SWT mengurniakan kerahmatan dan kesihatan yang sempurna buat MAMA

sayang MAMA sangat2 walau saya dah byk buat salah




psttt: sekarang saya dah ada sorang lagi ibu..saya panggil Mok.saya pon sayang Mok saya sangat2

Wednesday, May 4, 2011

my poor baby Debok :((

sedih!pilu!kuciwa!tapi itu takdirnya..

lokasi : cherating ke kuantan
masa
: 11 malam
tarikh : 27 April 2011
sebab musabab
: jalan ade minyak + tayar botak + kawasan gelap
pemandu : abang saya
ulasan : tiada kemalangan jiwa dilaporkan










mood : sedih dan aku masih sayang kamu Si Debok


Sunday, April 24, 2011

dua puloh anam tahun

Alhamdulillah...tanggal 23 April 2011(smlm) genapla umur pn kechek 26 thn..alamakkk!!!dah tua..ni rasa nak pnjm tagline Safi Rania Gold "usia hanya pada angka bkn pada wajah"..wp pn kechek dah bersomi org kalau tak tau mesti ckp pn kechek bdk skolah lagi..tp yg x bestnyer haritu somi xde..ade Team Building..so pn kechek decide balik ktn jer..(cerita sambung di bawah)
hermmm..impian & matlamat thn lepas 100% tercapai..tahun ni, kene buat azam baru..

1. isteri yg baik + rajin + tak mengade-ngade
2. jadi anak dan menantu yg penyayang
3. kakak yang pemurah
4. komitmen tinggi ketika bekerja

IMPIAN

1. zuriat yang comel2
2. kete kancil (auto)
3. rantai emas

sambungan.....

sampai2 jer kat rumah mlm tadi,suami dah tebungkang kat ruang tamu..terus simpan beg2 kat dlm bilik..tiba-tiba.............



jeng...jeng..jeng!!!!!!!!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

SURPRISE!!!!!!

kezutannnn!!!

"khas buatmu isteriku SHAHADA"

sebuah frame + sekeping kad

gambar mase kapel...last semester time sampling kat setiu wetland...tukar2 sweater...hikhik

kad yg cute...kata2 di dalamye sgt touching OK!

buat suami tersayang dan sentiasa dicinta....u always make me cry because of the happiness that u give me..thank you for accepting me as the way i am..~I LOVE YOU INFINITY~

p/s:mlm ni me dear nak bw g special dinner...excited nyer kat mane la nak bawa daku ney~

Tuesday, April 5, 2011

pengalaman paling trauma

assalamualaikum....(sbb dah lame tak update kan)

harini baru pn kechek masuk office setelah 21 hari bercuti...holiday??no..no...no...pn kechek cuti sakit.dan hari nilah juge br pn kechek ade kekuatan untuk duduk dan menaip seterusnya mengemaskini blog ni.

ni nak habaq mai nape pn
kechek lame becuti?sakit ape?sebenarnye baru2 ni pada tanggal 18 mac 2011 iaitu tarikh keramat pn kechek & mr hubby declare couple, pn kechek masuk hospital.kene tahan ward.seriously ni pengalaman pertama pn kechek kene masuk ward.tupon sbb dah tak tahan sangat ngan sakit yang ditanggung..makin ditangguh makin sakit.sebenarnye xdela serius sangat sakit pn kechek ni.just bisul jer.tp bisul tu wujud kat tempat yang tak sepatutunye(paham2 jela kan)sehingga menyebabkan aktiviti wajib pn kechek setiap pg tergendala.

Kesakitan kene mende alah ni Tuhan je yang tahu.so, pn kechek decide nak g sepital.mule2 tu g cek kat klinik biase jer.mase tu mende tu kecik lg.doktor pon bg la ubat tahan sakit,antibiotik n ubat demam.antibiotik tu kene habiskan.yg bestnyer ms mule cek tu, siap buat urine test lg.resultnyer tersangatla gempak.doktor ckp pn kechek pregnant 2 minggu.tp pn kechek x excited sbb tak miss period lg.mungkin result tu error kes hormon kot.siap doktor tu bg sample susu anmum materna.hermm..masuk hari ke3 mende makin membesar,pn kechek dah x dapat nak tido,bejalan apatah lg nak duduk.sudahnye pn kechek jd ju-on.merangkak dlam rumah.nak tekencing susah.nak teberak tok sah cakapla.

Mr Dear pon anta pn kechek cek kat klinik skali lg.tp pegi klinik berlainan.Malangnye time ni pn kechek dtg period.korang dapat bayangkan tak kesek
saan yg ditanggung??sakit bisul membengkak+sembelit+senggugut.Ya Allah!!time tu mmg dah serah diri kat Tuhan jer.lps cek kat klinik tula doktor buat memo suh refer ke hospital.

pagi2 lagi Mr Dear anta pn kechek ke sepital.dlm pe
jalanan tu mmg pn kechek menangis jer tahan sakit.Sampai kat ruang legar EMERGENCY tu nurse2 dah stenbai wheelchair & stretcher.pn kechek pakai kain batik jer ms tu.Dorang terus tolak pn kechek untuk pemeriksaan pesakit luar dulu.Lepas doktor cek terus pn kechek kene tahan wad.so pn kechek admit to wad 2CD(pembedahan perempuan).after register, dorg bg katil n pakaian sepital yg kaler hijau tu.pergelangan tangan kene cucuk untuk ambil darah.jarumnye amatla besar.sket lg nurse dtg cek tekanan darah n bgtau pn kechek kene puase.sbb doktor akan operate ptg tu gak.5 minit pastu makan tghari smpai..terliurnye tok sah ckp lah.sbb dr pg mmg tak makan.last2 hubby pn kechek yg habiskan.

ptg tu lps Mr Dear balik dah sbb nak ambil baju n tolietries bagai.masa melawat ptg tu family mertua dtg.mak menangis tgk pn kechek sbb die tak tau lsg pn kechek dah lame menghidap mende alah ni sorg diri kat rumah.pn kechek pon xde bgtau sape2.tak dan 3 minit mak balik, nurse pon dtg suh tukar uniform utk msk bilik bedah.time ni mende alah tu tgh bedenyut2.sekse sgt nak trn katil.mujur hubby ade di sisi.kalau nak hrpkan nurse tu yg buat mmg ganazz gilak ah.dorg tak tau kite tgh kesakitan.

sampai kat bilik bedah, staf2 kat situ seme dah stenbai.jantung pn kechek ms tu mmg kencang bedegup.yelah first time kan.siap die suh suami kucup dahi isteri,salam n mintak maaf.pn kechek tgk mate Mr Dear dah begenang.tp sempat lg melawak.pn kechek pesan kat Mr Dear gini.."bang,kalau syg xde dah pasni tlg sambung byr kete ek"..nurse n doktor seme gelak..masuk kat bilik bedah tu mmg sunyi jer.wayar2 beselirat atas badan.then doktor pon cuck ubat bius.bius separuh jer..dpd pinggang sampai ke bawah.means ms operate tu pn kechek sedar la.siap sembang2 lg ngan nurse.mujur semenye wanita.mmg pn kechek pasrah jer ape doktor rtu nak buat.sbb mane rs ape2 pon.pn kechek masuk bilik bedah tu pukul 6 ptg siap operate pukul 7ptg.tp betol2 keluar dr bilik bedah tu pukul 8mlm.then pn kechek kene hantar masuk wad 2CD tu semula.bius tu hilang lepas 6 jam.sambil2 nak tggu bius hilang pn kechek duk main nset.sbb byk sgt msg dpd adik bradik n mama tny perkembangan.skali kene marah dgn nurse..wakakaka!!die suh pn kechek tido sbb takut pitam once bius tu dah abes nanti.lgpon tubuh masih lemah.tekanan darah rendah giler.

tetibe tersedar dalam pukul 1 pg gtu.perut lapar giler nak makan.bius x abes lg.trus kol Mr Dear suh belikan bubur Mc D.Mr Dear sampai n terus suapkan pn kechek.tp makan 3 sudu jer.lps makan pn kechek br rs ngantok.tp tak lene tido pon.sbb macam2 bunyi ade.huhu!menyeramkan..bangun2 dalam kul 5 pagi tu rase nak muntah.cari2 plastik yg tadah muntah tu jauh la plak..pn kechek pon terus muntah jer dalam baju,mujur pg tu lps subuh suami pn kechek sampai.bius pon dah abes.terus jer pn
kechek mintak nak mandi.tgk2 atas tilam penuh darah becampur darah.nurse datang tukar cadar n bg baju baru.lepas masuk ubat antibiotik, nurse bw g toilet sbb kene rendam punggung dalam air garam.pedihnyer Tuhan jelah yg tahu.

Pagi tu ade pakar dtg utk cek patient.sampai turn pn kechek doktor ckp tghr dah bleh discharge.tp Mr Dear keje.so lps kul 5 gak la br pn kechek dish
arge.sementara tggu Mr Dear dtg, pn kechek g jalan2 dr katil ke katil...sembang2 ngan patient lain.dorang bi ade yg lagi teruk penyakitnyer.mcm2 penyakit.ms pn kechek nak ke tandas utk muntah tu, ade sorg patient ni,die polis.umur dlm 30-an gtu.tp dah dpt mcm2 penyakit.asalnye sakit jantung jer.tp kesian kat die,ms die nak masuk toilet tu,pampers die dah penuh ngan najis.skali pampers die tercicir.dan2 tu jugak die tercirit kat situ.yg kesiannyer die punyer najis sikit jer darah yang banyak.macam paip bocor.terus pn kechek jerit pggl nurse.mmg panik lah.tibe2 pn kechek pitam tgk darah byk2 gtu.

pn kechek terus balik ke katil.tido selen2nye.pasal td dah masuk ubat kan.mmg ngantok lah.sedar2 jer Mr Dear yg kejut ajak balik.senyum meleret la pn kechek.dan lepas pada tu hingga ke hari ini pn kechek hy ikut jadual mkn ubat dan BERPANTANG!!byk nye makanan xleh makan...huhu....takper2 pas dah sehat ni pn kechek mmg nak pegi becuti cum honeymoon laa...maklumla kan sakit...dah lama laki bini tak kene 'service' wakaka!!!

jom layan gmbr la plak..


ambil darah..jarum melintang susah nak gerak kan tangan


berselera dear makan nasi sepital.mentang2la bini puase


inilah wajah pesakit yg br lepas operate yg bius biusnyer tak abes lg


pakai gelang tgn sblm masuk OT


ni dah boleh balik...yippi!!!


ni lah peneman penyembuh luka saya..sentiasa bw mereka ke mana saja..yg kuning tu time perut sy kembung..mmg lawas lah angin..yg biru tu sapu kat kwsn luka..kejap jer luka kecut

p/s:tak dapat bygkan kalau bby yg kene mende alah ni..camane bby nak cakap 'sakit'..mesti bby nangis jer kan..kalau nak tumbuh pon pasni silalah tumbuh kat tempat lain...derita tau tumbuh kat situ...tersorok sangat...apapon SETIAP PENYAKIT ITU ADALAH PENGHAPUS DOSA..








Thursday, February 24, 2011

entry tapau!!

haa!inila jadinye bile bos2 xdak kat office.disebabkan dah lame giler x update,ni pn kechek maukasi tapau entry.nak citer pasal hobby baru sempena duk rumah sewa baru..(yeke??)..

1.Menjahit
-Kalau nak cakap bab menjahit ni,mmg pn kechek sikit
pon x turun bakat menjahit cam mama die.Tapi kan,mama pn kechek haritu dgn murah hatinya bagi pn kechek mesin jahit die yg die syg sgt tu.Memang best lah.Die pesan sayang la kalau x pandai menjahit.Tak kan jahit lurus pon tak tau.Bile fikir2 balik betol gak.Memang diperlukan sangat mesin jahit ni sbb skang ni upah menjahit sangat mahal.So, takde fikir panjang dah terus amik jer.ngeeeee :)).Percubaan pertama pn kechek ialah menjahit langsir.Masa kakak ipar pn kechek nikah haritu,tak tau nak sponsor ape.Last2 dapat idea nak sponsar langsir bilik.Kebetulan KAMDAR buat sale.Gerun gak,buatnyer salah ukur ke,salah gunting ke hishhh!!mmg bazir lah kan.tapi untuk belajar tak salah kalau kite rugi sikit.nah tgk ini gambar.

inilah mesin jahit turun temurun pemberian mama saya.cap SINGER lagi tau!

tengah ukur+potong langsir

ready untuk dijahit ;)

ni gambar kat rumah lama.hik hik hik.

2.Bercucuk tanam
-Ini lagi satu kelebihan yang ada pada mama saya tp takde pada anak2 nye.Dasyattt!!!!mama pn kechek campak lah benih ape pon atas tanah tu,sure subur jer.So, konon2 pn kechek nak challange la kehebatan mama ni.Pn kechek pau anak pokok lada mama dalam 7 pokok gtu kot.Siram hari2.Tp 2 pokok jer hidup hingga ke hari ini.hahaha!mmg teruk ah kau ni pn kechek.Eh!still bleh bangge sbb dah berbuah tau.tak caye???nengok ni ha!


ini lah 2 pokok yang masih hidup tu:pokok lada

nampak tak??dah ade buah tau

pokok limau purut dan kaktus ;))

ni yang dah mati tu....:((akibat terlebih baja

psss:poyo kan pn kechek??haha..pasni byk lagi nak story..tp internet opis asik tenggelam timbul jer...busan!!

mencari yang lebih selesa

masih igt tak entry pn kechek yg ni??ekceli rumah sewa lama tu teruk diserang anai2.habes almari baju+rak+katil kitorg kene giget ngan anai2.so,kami tepakse berhijrah.mencari yang lebih selesa pon ye jugak.tp mmg susah bangat nak cr rumah sewa sekitar k.terengganu.kalau ade pon mahal!tak mampu den.cari punya cari, jumpalah dengan satu kawasan perumahan baru ni.ekceli mmg dah lama tau pasal perumahan ni.sbb nyer kalau blk duyan kasem mesti lalu kut tu.tp penah nyer nak singgah.sampai la ade officemate bagitau rumah ctu sewa nyer dak mahal.nak tau betol ke tak,pn kechek pon ajak la bdk office pegi survey time lunch tu.nak dijadikan rezeki, kebetulan sgt la time tu mmg tuan rumah tgh cari penyewa.tp x buat iklan.die just pesan kat jiran yang dah menghuni kat ctu jer.so, pn kechek pon amik la no tipon tuan rumah tu.eh!name tuan rumah tu serupa saya pny mak pny nama la.pn sabariah.hik hik hik.kesimpulannye kami pindah pada 8 Februari 2011 setelah genap setahun di rumah sewa lama.layan gambar la plak ek!

pandangan hadapan:garaj kereta ujung bulan baru ade ;)

bagus kan officemate saya semangat dorang datang membantu

pinjam lori perikanan saparuh hari untuk hangkut barang

baru siap setup ruang tamu;nampak tak hubby saya keletihan

one of my favorite part :))

baru pasang grill;rasa lebih selamat!

rumah sewa baru kami lokasinya di Taman Dato' Ibrahim, Marang.Insya Allah dalam bulan Mac ni kami berhajat nak buat majlis kesyukuran sket.kami sangat puas hati di rumah baru wp jarak ke tempat kerja agak jauh dan kami terpakse gerak seawal 6.45 pg setiap hari.yet,still pray for our 'generation'.hope new environment will bring the miracle.Amiinnn :))


Sunday, February 20, 2011

letih nak layan!!

salam..erkk~first entry for 2011

uitt!baru perasan lame betol da tak berblog.mmg xde idea langsung ah.tgh2 syok menaip zapp!idea msti ilang.ermm~saya mau ajak pembaca renung seketika.biasanya penyalahgunaan it dan teknologi berlaku di kalangan golongan muda@pelajar.tp akhir-akhir ini mmg byk sgt isu2 seperti penceraian,kecurangan dan slah faham dalam hubungan berlaku di kalangan mereka2 yg dah berumur.setuju atau tak?sejak2 wujudnya FB,twitter dan laman sosial yg sewaktu dgnye ni org2 berumur yg baye2 mak kite tu sebuk suh anak memasing ngajor dorang cane nok main menatang 2 ni kan?nah!itulah bahane nyer bila "puak2" ni dah tau nak explore.mmg jem dpn screen komputer dan doeang Log In.

tak yah sabit ke org lain la,contoh terdekat berlaku kat dalam family saya sendiri.tapi bkn mama saya.die abes2 kuat pon handphone jer.ni nok kabo pasal mak2 sedare pny perangai.kalau nak ikut berase hati mmg byk ngat lah.tp ignore jer.tp kami adik-beradik makin membesar.kalu dulu ye lah korang boleh kate macam2.nak cubit ke hape ke.kitorang tak melawan kalau korang ckp ape.tp sekarang,anak2 korang Ya Rabbi perangai memasing.yang paling tak masuk akal bila dorang nak masuk campur dalam hal memilih pasangan.excuse me.korang bkn meringankan tp menyusahkan.FB plak digunakan sebagai medium luahan perasaan.WTH?dulu mase kitorg selok2 men FB kemain lg korang ngate kitorang ntahape2.letok gmbr senget sane senget sini.nah!skrg bila korang dah tau gune menatang tu,bkn main lg korang memanipulasi status2 yg kitorg post.sampai org yg bace pon fikir negatif.betol2 x faham.bila tgk anak2 korang pny FB lagi lah meluatnya.umur baru sethn jagung,spender pon mak basuh lagi,ade hati nak wat status "in a relationship with".kalau zaman kitorang lu,mmg berbirat la atas belakang.sebab ape tau?sbb arwah abah kitorang elok didik kitorang.wp susah,wp pakai makan tak mewah.tp kaya ngan didikan.tapi korang?mak ayah keje sedap.duduk kat bdr metropolitan!tp anak biadap!tak reti beze becakap ngan org kwn2 sebaye n org tua.

saya sedih sbb lps arwah abah meninggal,kami mmg hidup makan pakai n skolah dgn pencen yg ade tu jer.bila teringat ke sedare mare, mmg kitorg berasak2 naik bas jenguk dorang kat kolumpo tu.tp dorang yg keje gaji besar ade kereta besar ni?boleh kire ngan jari jer bp kali sgt dorang jenguk anak-anak yatim ni kat kuantan?ade dorang tny mak aku cukup ke duit blanje skolah anak??dulu masa aku skolah,time cuti jer aku mesti keje.yelah,nak beli buku,uniform bagai.bayangkan masa tu kami berempat sekolah.pencen arwah dalam RM600/bulan.mane nak byr api air,makan pakai lg.tp Alhamdulillah sume cukup2 jer.mama cari sub income ngasuh anak2 orang.

tapi skarang ni dorang ngumpat kami adik beradik SOMBONG.tak kenang budi.tanye kabar pon tidak.ape pny mak sedare la gini.takpe lah Allah lebih mengetahui.ape dorang nak cakap,cakap la.memang kami tak merempat la selama ni.besar sgt ker pertolongan yg dorang bg tu?ntahlah..satu pesanan saya kpd adik beradik yg lain.ape jadi sekalipon kite 5 beradik jgn bepecah.jgn ade simpan dendam satu sama lain.dan sekarang terbukti kami mampu berdikari wp sedara mara xde membantu.Terima Kasih Allah di atas kekuatan yg Kau bg ni.

moral of the story:susah cane pon,lebih baik mtk tolong ngan orang luar dpd sedare mare sendiri.skang neh mmg malas nak layan dgn perangai2 dorang yg annoying tu.AKU tak MATI dengan umpatan korang.MAMA, i love u for your scarified.