Monday, July 14, 2014

pregnant dan puasa

Assalamualaikum...Salam 16 Ramadhan...auww!!16 hari dh puasa...kejap je pejam celik pejam celik kan?so far, puasa P.K full lagi...Alhamdulillah...teringin nak puase penuh..last puase penuh PK mase darjah 5..

Ok, 2nd pregnancy ni fizikal P.K sgt kuat...compare ms pregnant Aimy Natrah dulu..dgn alahan nyer,dgn penyakit itu ini nyer...siap bermalam kat sepital lagi...and the best part P.K sgt rajin masak..boleh kate hari hari P.K masak..wp kadang2 terpakse berperang dgn si kenit tu..penat mmg penat..tp, bile masak tu menjadi, P.K anggap ia satu terapi minda..tambah2 kalu en suami puji..makan menambah2..hurmmm...biaselah sifat org pompuan ni kan sgt suka dipuji..

Macam tahun2 sblm ni, kitorg mmg banyak balik rumah Mok utk berbuke puase...kalau tak balik pon, Mok yang akan call..die akan umpan dgn menu2 yg mmg mabeles lahh!!hehe..time berbuke hiruk pikuk lah suasana sbb ade si kenit tu kan...bkn nyer bleh duk diam..ade saje akal die..tp itulah penghibur tok and tokki die..

hurmm..cerita bab sahur plak...kalau ms zaman kanak2/remaja dulu, wajib makan nasi..klu x,flat lah nak tggu smpai berbuke tu...tp dah hale ke tue ni, sahur yg simple2 jer..macam p.K akan bancuh air panas Milo ker,Mineral Coffee ke...then, roti bakar or biskut2 camtu je..suami plak segelas air suam then buah kurma 2 bijik...kalau mkn nasi tu yg jd flat..dah terbalik dah..

ok,since 2 minggu lagi nak beraye,preparation utk raya sgt lain thn ni...P.K baru settle shopping baju raya utk si kenit tu je...kan raya utk budak2...utk mak bapak nyer xde lagi...rsnyer msti last minit jugak baru menyoping...xpelah janji berganti...raya P.K ni tak sah kalau x glemer...bab kuih muih P.K dah tempah dgn officemate..tgklah kalau rajin igt nak buat jugak kuih 2,3 jenis..kalau rajin yer...

ok...P.K sambung cerite di next entry plak...tata :)


Monday, June 30, 2014

Ramadhan kembali

Syukur Alhamdulillah..Ramadhan kembali lagi..syukur kerana masih diberi kesempatan untuk menyambutnya..Ramadhan kali ni sangat bermakna sbb pn.kechek sedang mengendong makhluk Allah bernyawa dalam rahim ni..yang ke2 ok!so, KPI pn kechek puase tahun ni,ialah puasa penuh..Insya Allah..baby dah 6 bulan dlm rahim mommy..kakaknye plak si Aimy Natrah tu dah setahun.Alhamdulillah makin aktif,bijak dannnnn makin comelll....ramai yang kate muke die ala ala korean..tak tau nurun muke sape..hehe..tp klu ditilik betol2 mmg muke ayohnye la..harap perangai pon nurun ayoh ye kak yong..sbb ayoh rajin..mommy awak ni pemalas sket..yg die rajin membebel..

Hati manyak syok sbb kak yong dh pandai jalan..So, raya ni bleh buatkan die baju kurung..Kami nak sedondon..tp misi membeli baju raya tak ON lg ni..time nak shopping ade je halangan nye..hermm..

bersambung di entry lain..ni saje drop by sementara tggu office hour tamat...

Wednesday, February 27, 2013

BOIKOT!!Mampukah anda??

Bismillahirrahmanirrahim....

Alhamdulillah dah hampir setahun kami laki bini ni berjaya meng 'avoid' kan diri memasing dpd ngidam nak makan fast food.Tak kesahla McD or KFC or PIZZA.Kalau tak sebelum ni, asal dapt gaji je,msti dinner kat McD.Sbb kitorg mmg peminat tegar bubur ayam McD.memang wajib tiap2 bln.Takpon kalau travel mane2 cr drive tru n order bubur McD.Tapi sbg seorg muslim yg prihatin dgn ape yg terjadi kat umat Islam di Palastin, kitorg pon immediately memboikot produk Israel. Yelah, ape lg yg mampu kitorg buat sbg sokongan. Nak pergi berjuang n mati syahid kat sane mestilah tidak sama sekali. Walau tak mampu nak boikot kesemuanya,tp sekurang2nya ada usaha ke arah itu.Setidak-tidaknya kalau 'disoal' satu hari nanti inilah yg telah kami lakukan. yang membuatkan saya rasa terkilan, ada sahabat2 sy di FB yg fanatik dgn kesah di bumi Palestin ni smpai profile picture pon tukar pakai SAVE GHAZA. Memang bagus lah kan.Hari-hari duk post kat wall pasal kekejaman di sana. Tup tup upload gmbr lunch mkn McD meals, celebrate birthday anak kat KFC buat reunion kat PIZZA.Apelah kejadahnye.Ibarat kate pepatah "Berilmu Tapi Tak Beramal". Baiklah kite bersederhana sahaja. Betol tak? Pn Kechek pon rase bersyukur sgt sepanjang pregnen ni takde lagi sebut nak makan fast food.Hari-hari masak. Ketagih kalau tak makan nasik.hik hik hik.

 

Wednesday, December 26, 2012

tajuk entry sempena lagu 150juta kali by ainan tasneem..(nyampah didengar tp siap hapal lirik)

Assalamualaikum,,,,

2012 sudah sampai ke penghujungya...namun cinta + kasih + sayang terhadap 'hot guy' ever ni tak pernah ada penghujungnya..makin hari makin kuat..never let me down..aci dop klu Pn Kechek nak tayang sket aksi-aksi 'hot' cinta hati Pn Kechek ni....

Dia memamng kuat makan 3-pinggan-minimum

Mengecat sekolah - cari duit masuk U

Nonton bola sambil layan ikan bakar cicah air asam (udah ghope mat bangla)

Safety first!!(cicak tgh  beromen kat atas siling)

migrain therapy

Tumbuk sambal takut tepercik ke mata n body



Whoever he is,whatever he did i love him till Jannah...Semoga abang sentiasa dirahmati,dimurahkan rezeki dan dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah SWT...Aminnn :)

Thursday, June 14, 2012

Dua tahun yang tidak pernah jemu

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan Yang Ke-2 Sayang......

Selalunya bab2 tarikh keramat ni org pompuan yg sensitif dan too concern.Tp 11 Jun 2012lepas, my bulat give me warm hug from back and said ....."Happy Anniversary My Princess,abang syg adda sebelum,selepas n selamanya"....wp ucapan nye agak ke laut, tp Pn Kechek dah lali ngan lawak2 yg sering membawa maksud tersirat itu.Memang tak terbalas lah ucapannye.Tau ape respon Pn Kechek??hermm...."eh!abg sure ke arini 2nd anniversary?" sbb die seorang yg slalu tertukar tarikh.Pernah tejadi die tesalah wish besday Ayoh (my FIL) 2 hari sebelum.Yang ayohnye plak 2x5 anoknyer.Haihhh!pasrah mak tau!!But anyhow, there is only one happiness in life,to love and be loved.Thn ni xde special gift pasainye dah terberi mase my birthday.Mungkin tu pakej kot.ngeee :p

 Dua Tahun Tanpa Jemu

petua turun temurun yang paling mustajab

Salam...

Pn Kechek just nak share petua yang boleh diiktiraf plg mustajab/mujarab/superb & mmg awsome lahh!!hehe...sume orang kat luar sane especially kaum hawa akan mengeluh resah dan gelisah bila figure dh out of service.Keluarlah produk cap rimau gajah pon belom tentu berkesan.Lagi2 kalau kite ni bkn jenis yg berdisplin. Hermm...so, untuk menjaga kesihatan di samping menjaga kocek agar tidak berlubang, satu2 nyer petua boleh kita praktikkan ialah banyakkan minum air masak dan kalau boleh suam. Memang byk kelebihan antaranya mengawal suhu badan, bantu lancarkan sistem pencernaan, bantu masalah sembelit, migrain, dan byk lagi lah.Pn Kechek ni mmg payoh beno nak minum air masak.Tp, bila dah paksa tu n ada kesannya, sekarang ni mmg xleh langsung klu x minum air masak.Kalau g kedai tu air manis order,air suam pon mesti order skali.


So, apa lagi......sila lah mencuba!!!!

Thursday, March 22, 2012

saya nak cantek,saya nak sehat ^_^

Salam...

my so first entry for 2012...

Sume orang akan rasa kaget bila tahun baru menjelma.Mana tidaknya, tahun baru umur pon barulah.Tapi jangan nak bermimpi umur korang akan turun.Yang betolnya bagaimana fizikal anda?Pn Kechek tidaklah membuat entry yang berbaur untuk promote malah lebih kepada berkongsi. Sejak koje gomen n mostly masa byk di office ni, nafsu makan makin menjadi2.Hasilnya, penampilan Pn Kechek mantain cute tp gebu.Gebu yg tak molek maksud Pn Kechek.miahahaha!tiap pg bersiap nak g kerja, tgk diri depan cermin rasa nak pecah2kan jer cermin tu.Cuba untuk tenung manala tau tibe2 tukar jd Neelofa kan!ahaks verangan kau lah si katik. Wp fizikal Pn kechek ni kecil molek, tp barang dalam tak molek. Angin satu badan, digestion system not proper function, period circulation sometimes problem. So, untuk mengatasi sume permasalahan dalaman tu, Pn kechek try google apa produk terbaik. Bila tny sorang kawan yg skrg dah ghope model, dia pon suggest satu product ni. Actually, dah lama produk ni, tp abaikan sbb masa tu masih comel dan barang tu pon mahei nok mampuih!let me introduce wat the product that pn kechek recently used.


Premium Beautiful Set

Premium Beautiful Set ni mmg mahal kalau beli cash.Ini product kesihatan dpd HAI-O Marketing.Pn Kechek beli ni dgn kawan adik.Boleh byr ansur2 RM100/sbln. Daripada duit mengalir ke bende lain yg tak nampak, baik purchase kan?pakai mende alah ni kene ade disiplin yang tinggi.8 jam sehari lebih pon takpe korang kene balut badan korang dgn long bra,waist nipper n long girdle.Tp jgn korang pakai mende alah ni pastu baham makan satu tempayan.Ade gak tecabut sume besi2 keluli tu kang.Hasilnya, korang akan dpt body figure yg ideal.Product ni 70% kesihatan,30% langsing.Byk lagi kelebihannye, korang google lah sendiri.Ramai customer yg dah pon buat testimonial.Pn kechek baru guna seminggu, tp mmg best.Nanti Pn kechek update keberkesanan pb ni weekly ok.


Tunku Herba daripada Leesa Formula

Dah lama Pn kechek cari tunku.Yang bestnye tunku batu sungai tu.Tapi manalah nok cari. Last-last g kat stall dlm giant tu beli tunku herba ni.Nasib baik ada.Pn kechek guna time period.Tunku atas perut perghhhh!mmg bestlah.Segalanya lawas.Maklumla badan kecik tp byk angin maa.Kejap2 sendawa kejap2 kentut.Time kentut tulah plg nikmat.Sbb mmg rasa ringan tubuh.pastu nak berak pon lancar jer.ekekeke.tak senonoh je kan.Ok, dua product ni mmg serasi ngan Pn kechek. Sharing is caring.