Monday, July 11, 2011

tawakal

kadang-kadang hidup ini kena berani ambil risiko.barulah kita lebih mengerti erti kehidupan.dan bila kita tersungkur tidak takut untuk bangkit semula.

ini adalah prinsip hidup pn kechek dan setiap kali dalam keadaan dalam dilema membuat satu2 keputusan inilah prinsip yg pn kechek pegang.

bukan apa,umur dah 26 thn.mustahil tak rasa cemburu bila kawan2 yg sama2 susah time belajar dulu dah pelahan-lahan mengumpul aset.ada yg dah ada tanah 2,3 bidang.ada itu ada ini.ni suma tak jadi hal kalau status pekerjaan kita tu "tetap".senang-senang lepas nak buat personal loan ke house loan ka,dan loan2 yg sewaktu dgnnya.itulah kelebihan kerja gomen.pn kechek ni nama je keje gomen.tp statu pekerjaan "kontrak".dan hampir 4 tahun kontrak mmg xde bau la nak diserap tetap.tau-tau je SPA beku jawatan.ambik kau!sampai tua lah xleh nak kumpul harta.

baru-baru ni pn kechek adelah try apply upgrade jawatan.sokongan dah kuat kiri kanan tp keputusan kementerian yg buat.try tny kementerian dorang ckp ikut prosuder SPA.mmg x merasa lah nak naik G41.wp buat kerja skrg ni dah taraf G41.kadang-kadang dtg terfikir nk brenti kerja then buat bisnes.tp xde idea lah plak nak bisnes ape.takut tak dan nak pusing modal.mampos nak korek mn bayor si debok tu.

then, aritu adelah sembang2 dgn jiran.die ckp ade tanah lot kat kelulut nak jual.harga mmg murah lah.tanah tepi jalan besar and view pantai.wahhh!!itulah impian kami laki bini.tp somi br jer beli tanah kebun kat kampung.so, fikir pny fikir pn kechek try lah usha2 nak buat personal loan.waaa skrg bank pny syarat sgt strict.tp ade kenal dgn sorg pegawai pemasaran yg keje die mmg utk adjust loan org2 yg senaseb dgn pn kechek ni.kitorg pon buat lah appointment utk jumpe.lps die calculate and tny dgn bank hq pn kechek lepas nak buat loan.tp pay out die tinggi lah.kita akan dpt 80% jer dpd amaun yg kita nak tu.mula2 rasa mcm ish! banyak nyer org ni makan komisyen.tp dpd berharap nak dapat keje tetap pastu menanti bulan jatuh ke riba baik pn kechek amik risiko.pejam mata jelah.sbb lepas2 ni bile kemelut ekonomi negara makin teruk mmg xde chance la nk buat loan.sbb nawaitu tu suci nak beli tanah kan.apa2 pon kalau katelah tedesak nak pakai duit satu hr nanti, tanah tu bleh jual.tanah makin lama makin mahal.nak2 tanah yg ada geran.

so, pn kechek fikir kali ni kena betol2 berani amik risiko.tetonggeng meniarap pon pandai2 la nak guna duit secara behemah. Doa pn kechek tak putus2.Semoga Allah SWT permudahkan segala urusan dan lindungi dpd musibah2.


Sunday, July 3, 2011

ikhtiar

Salam...

wawaeee!!lamanya dah tak update blog ni.anyway, byk perkara yg berlaku sekitar June lepas.And, June will be my best month forever.haha!poyo sungguh..pejam celik-pejam celik dah setahun usia rumahtangga Pn kechek & Mr. Dear dan Alhamdulillah cinta,kasih dan sayang kami tetap spt 5 thn kami bercinta.Cuma, rezeki nak main ngan anak2 tu jer xde lagi.

story about having kids, actually Pn kechek adalah insan yg dipilih oleh Allah SWT untuk terima ujian lambat peroleh zuriat. Actually, Pn kechek dah penah ade history miscarriage for 2 times. Tp sikit pon tak mematahkan semangat kami laki bini utk tak mau beranak. Apala maknanya bernikah tp tak nak anak.Plus kami bkn artis yg nak kene jage ketrampilan.

So, ade suggestion dpd mak mertua utk try cara kampung.Mula-mula mmg berat la nak terima cdgn ni.Sebab takut jadi menda lain dan kami lebih ke arah nak usaha cara neutral.Tapi, ade sorang pak sedare ni br balik dpd berubat huluran bercerita kat kami psl kepakaran nenek tua yg boleh tlg orang2 yang nak anak ni.Pn kechek tertarik dgn cerita doktor dari Kemaman yg dah 5 thn nikah tp takde zuriat lg.Dia ni pon dah try mcm2 ubat hospital tp tak menjadi.Then, after die jmp dgn si nenek tua ni, 2 bln lps tu terus die lekat dan dah pandai jalan pon anak die skrg.hermm..kami laki bini ni berpandangan la lps dgr cerita tu.lepas smayang zohor, lame Pn kechek duk temenung.Hati kata nak cuba, tp kepala kata tak perlu lagi.Rupa2 nya suami pon sama. Masa tgh tgk tv tu, Mok pon sound kitorg suh try.Dia ckp tak salah klu try.Mlm tu kami laki bini pon bincang nak pergi ke tak.last2 suami yg decide kate kite 'ikhtiar' la sayang.

So, pg esok nyer kami pon pegi la ke rumah nenek tua ni.Rumah die kat Kg. Telaga,K.berang.Sblm pegi tu, pak sedare ni dah pesan suh bawa air tawar ngan limau.lagi byk lagi bagus.Adik ipar Pn kechek pon teman ikut sekali.tak susah pon cr rumah nenek ni.Ms sampai rumah die tu ade dua org lelaki dlm 50-an tgh berubat batu karang.Rupanya ada 3 mende je nenek ni pakar.Huluran,batu karang & org nak anak.Takpelah ikhtiar je la kan.Bila sampai turn Pn kechek, tibe2 rs takut.Dahla tak faham ngan loghat K.berang nenek ni.Plus die ckp pon x clear sbb gigi dah takde.Umur die plak dah 98 thn.Nenek tu mulakan dgn potong limau.Pn kechek bw 7 biji limau.Limau ni utk mandi dan sebotol air masak.Lpeas tu nenek tu suruh Pn kechek baring dan nenek tu jamah sekitar bwh dada n perut.Dalam 5 minit pastu siap.Then die pesan klu lekat, usia kandgn 2 bln datang blk kat die sambil bw air tawar.Die ckp air utk minum sy janin tu kuat lekat.Habes tu kami terus balik.

Apa-apa pon rezeki zuriat tu tetap kuasa Allah SWT.Tp, tak salah kalau ita usaha.Ada rezeki adela.Klu xde kami cuba lagi. Tapi, kebelakangan ni, mmg perasaan nak anak tu makin kuat.Kami akan tetap terus berdoa dikurniakan zuriat.