Thursday, February 24, 2011

entry tapau!!

haa!inila jadinye bile bos2 xdak kat office.disebabkan dah lame giler x update,ni pn kechek maukasi tapau entry.nak citer pasal hobby baru sempena duk rumah sewa baru..(yeke??)..

1.Menjahit
-Kalau nak cakap bab menjahit ni,mmg pn kechek sikit
pon x turun bakat menjahit cam mama die.Tapi kan,mama pn kechek haritu dgn murah hatinya bagi pn kechek mesin jahit die yg die syg sgt tu.Memang best lah.Die pesan sayang la kalau x pandai menjahit.Tak kan jahit lurus pon tak tau.Bile fikir2 balik betol gak.Memang diperlukan sangat mesin jahit ni sbb skang ni upah menjahit sangat mahal.So, takde fikir panjang dah terus amik jer.ngeeeee :)).Percubaan pertama pn kechek ialah menjahit langsir.Masa kakak ipar pn kechek nikah haritu,tak tau nak sponsor ape.Last2 dapat idea nak sponsar langsir bilik.Kebetulan KAMDAR buat sale.Gerun gak,buatnyer salah ukur ke,salah gunting ke hishhh!!mmg bazir lah kan.tapi untuk belajar tak salah kalau kite rugi sikit.nah tgk ini gambar.

inilah mesin jahit turun temurun pemberian mama saya.cap SINGER lagi tau!

tengah ukur+potong langsir

ready untuk dijahit ;)

ni gambar kat rumah lama.hik hik hik.

2.Bercucuk tanam
-Ini lagi satu kelebihan yang ada pada mama saya tp takde pada anak2 nye.Dasyattt!!!!mama pn kechek campak lah benih ape pon atas tanah tu,sure subur jer.So, konon2 pn kechek nak challange la kehebatan mama ni.Pn kechek pau anak pokok lada mama dalam 7 pokok gtu kot.Siram hari2.Tp 2 pokok jer hidup hingga ke hari ini.hahaha!mmg teruk ah kau ni pn kechek.Eh!still bleh bangge sbb dah berbuah tau.tak caye???nengok ni ha!


ini lah 2 pokok yang masih hidup tu:pokok lada

nampak tak??dah ade buah tau

pokok limau purut dan kaktus ;))

ni yang dah mati tu....:((akibat terlebih baja

psss:poyo kan pn kechek??haha..pasni byk lagi nak story..tp internet opis asik tenggelam timbul jer...busan!!

mencari yang lebih selesa

masih igt tak entry pn kechek yg ni??ekceli rumah sewa lama tu teruk diserang anai2.habes almari baju+rak+katil kitorg kene giget ngan anai2.so,kami tepakse berhijrah.mencari yang lebih selesa pon ye jugak.tp mmg susah bangat nak cr rumah sewa sekitar k.terengganu.kalau ade pon mahal!tak mampu den.cari punya cari, jumpalah dengan satu kawasan perumahan baru ni.ekceli mmg dah lama tau pasal perumahan ni.sbb nyer kalau blk duyan kasem mesti lalu kut tu.tp penah nyer nak singgah.sampai la ade officemate bagitau rumah ctu sewa nyer dak mahal.nak tau betol ke tak,pn kechek pon ajak la bdk office pegi survey time lunch tu.nak dijadikan rezeki, kebetulan sgt la time tu mmg tuan rumah tgh cari penyewa.tp x buat iklan.die just pesan kat jiran yang dah menghuni kat ctu jer.so, pn kechek pon amik la no tipon tuan rumah tu.eh!name tuan rumah tu serupa saya pny mak pny nama la.pn sabariah.hik hik hik.kesimpulannye kami pindah pada 8 Februari 2011 setelah genap setahun di rumah sewa lama.layan gambar la plak ek!

pandangan hadapan:garaj kereta ujung bulan baru ade ;)

bagus kan officemate saya semangat dorang datang membantu

pinjam lori perikanan saparuh hari untuk hangkut barang

baru siap setup ruang tamu;nampak tak hubby saya keletihan

one of my favorite part :))

baru pasang grill;rasa lebih selamat!

rumah sewa baru kami lokasinya di Taman Dato' Ibrahim, Marang.Insya Allah dalam bulan Mac ni kami berhajat nak buat majlis kesyukuran sket.kami sangat puas hati di rumah baru wp jarak ke tempat kerja agak jauh dan kami terpakse gerak seawal 6.45 pg setiap hari.yet,still pray for our 'generation'.hope new environment will bring the miracle.Amiinnn :))


Sunday, February 20, 2011

letih nak layan!!

salam..erkk~first entry for 2011

uitt!baru perasan lame betol da tak berblog.mmg xde idea langsung ah.tgh2 syok menaip zapp!idea msti ilang.ermm~saya mau ajak pembaca renung seketika.biasanya penyalahgunaan it dan teknologi berlaku di kalangan golongan muda@pelajar.tp akhir-akhir ini mmg byk sgt isu2 seperti penceraian,kecurangan dan slah faham dalam hubungan berlaku di kalangan mereka2 yg dah berumur.setuju atau tak?sejak2 wujudnya FB,twitter dan laman sosial yg sewaktu dgnye ni org2 berumur yg baye2 mak kite tu sebuk suh anak memasing ngajor dorang cane nok main menatang 2 ni kan?nah!itulah bahane nyer bila "puak2" ni dah tau nak explore.mmg jem dpn screen komputer dan doeang Log In.

tak yah sabit ke org lain la,contoh terdekat berlaku kat dalam family saya sendiri.tapi bkn mama saya.die abes2 kuat pon handphone jer.ni nok kabo pasal mak2 sedare pny perangai.kalau nak ikut berase hati mmg byk ngat lah.tp ignore jer.tp kami adik-beradik makin membesar.kalu dulu ye lah korang boleh kate macam2.nak cubit ke hape ke.kitorang tak melawan kalau korang ckp ape.tp sekarang,anak2 korang Ya Rabbi perangai memasing.yang paling tak masuk akal bila dorang nak masuk campur dalam hal memilih pasangan.excuse me.korang bkn meringankan tp menyusahkan.FB plak digunakan sebagai medium luahan perasaan.WTH?dulu mase kitorg selok2 men FB kemain lg korang ngate kitorang ntahape2.letok gmbr senget sane senget sini.nah!skrg bila korang dah tau gune menatang tu,bkn main lg korang memanipulasi status2 yg kitorg post.sampai org yg bace pon fikir negatif.betol2 x faham.bila tgk anak2 korang pny FB lagi lah meluatnya.umur baru sethn jagung,spender pon mak basuh lagi,ade hati nak wat status "in a relationship with".kalau zaman kitorang lu,mmg berbirat la atas belakang.sebab ape tau?sbb arwah abah kitorang elok didik kitorang.wp susah,wp pakai makan tak mewah.tp kaya ngan didikan.tapi korang?mak ayah keje sedap.duduk kat bdr metropolitan!tp anak biadap!tak reti beze becakap ngan org kwn2 sebaye n org tua.

saya sedih sbb lps arwah abah meninggal,kami mmg hidup makan pakai n skolah dgn pencen yg ade tu jer.bila teringat ke sedare mare, mmg kitorg berasak2 naik bas jenguk dorang kat kolumpo tu.tp dorang yg keje gaji besar ade kereta besar ni?boleh kire ngan jari jer bp kali sgt dorang jenguk anak-anak yatim ni kat kuantan?ade dorang tny mak aku cukup ke duit blanje skolah anak??dulu masa aku skolah,time cuti jer aku mesti keje.yelah,nak beli buku,uniform bagai.bayangkan masa tu kami berempat sekolah.pencen arwah dalam RM600/bulan.mane nak byr api air,makan pakai lg.tp Alhamdulillah sume cukup2 jer.mama cari sub income ngasuh anak2 orang.

tapi skarang ni dorang ngumpat kami adik beradik SOMBONG.tak kenang budi.tanye kabar pon tidak.ape pny mak sedare la gini.takpe lah Allah lebih mengetahui.ape dorang nak cakap,cakap la.memang kami tak merempat la selama ni.besar sgt ker pertolongan yg dorang bg tu?ntahlah..satu pesanan saya kpd adik beradik yg lain.ape jadi sekalipon kite 5 beradik jgn bepecah.jgn ade simpan dendam satu sama lain.dan sekarang terbukti kami mampu berdikari wp sedara mara xde membantu.Terima Kasih Allah di atas kekuatan yg Kau bg ni.

moral of the story:susah cane pon,lebih baik mtk tolong ngan orang luar dpd sedare mare sendiri.skang neh mmg malas nak layan dgn perangai2 dorang yg annoying tu.AKU tak MATI dengan umpatan korang.MAMA, i love u for your scarified.