Sunday, April 24, 2011

dua puloh anam tahun

Alhamdulillah...tanggal 23 April 2011(smlm) genapla umur pn kechek 26 thn..alamakkk!!!dah tua..ni rasa nak pnjm tagline Safi Rania Gold "usia hanya pada angka bkn pada wajah"..wp pn kechek dah bersomi org kalau tak tau mesti ckp pn kechek bdk skolah lagi..tp yg x bestnyer haritu somi xde..ade Team Building..so pn kechek decide balik ktn jer..(cerita sambung di bawah)
hermmm..impian & matlamat thn lepas 100% tercapai..tahun ni, kene buat azam baru..

1. isteri yg baik + rajin + tak mengade-ngade
2. jadi anak dan menantu yg penyayang
3. kakak yang pemurah
4. komitmen tinggi ketika bekerja

IMPIAN

1. zuriat yang comel2
2. kete kancil (auto)
3. rantai emas

sambungan.....

sampai2 jer kat rumah mlm tadi,suami dah tebungkang kat ruang tamu..terus simpan beg2 kat dlm bilik..tiba-tiba.............



jeng...jeng..jeng!!!!!!!!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

SURPRISE!!!!!!

kezutannnn!!!

"khas buatmu isteriku SHAHADA"

sebuah frame + sekeping kad

gambar mase kapel...last semester time sampling kat setiu wetland...tukar2 sweater...hikhik

kad yg cute...kata2 di dalamye sgt touching OK!

buat suami tersayang dan sentiasa dicinta....u always make me cry because of the happiness that u give me..thank you for accepting me as the way i am..~I LOVE YOU INFINITY~

p/s:mlm ni me dear nak bw g special dinner...excited nyer kat mane la nak bawa daku ney~

Tuesday, April 5, 2011

pengalaman paling trauma

assalamualaikum....(sbb dah lame tak update kan)

harini baru pn kechek masuk office setelah 21 hari bercuti...holiday??no..no...no...pn kechek cuti sakit.dan hari nilah juge br pn kechek ade kekuatan untuk duduk dan menaip seterusnya mengemaskini blog ni.

ni nak habaq mai nape pn
kechek lame becuti?sakit ape?sebenarnye baru2 ni pada tanggal 18 mac 2011 iaitu tarikh keramat pn kechek & mr hubby declare couple, pn kechek masuk hospital.kene tahan ward.seriously ni pengalaman pertama pn kechek kene masuk ward.tupon sbb dah tak tahan sangat ngan sakit yang ditanggung..makin ditangguh makin sakit.sebenarnye xdela serius sangat sakit pn kechek ni.just bisul jer.tp bisul tu wujud kat tempat yang tak sepatutunye(paham2 jela kan)sehingga menyebabkan aktiviti wajib pn kechek setiap pg tergendala.

Kesakitan kene mende alah ni Tuhan je yang tahu.so, pn kechek decide nak g sepital.mule2 tu g cek kat klinik biase jer.mase tu mende tu kecik lg.doktor pon bg la ubat tahan sakit,antibiotik n ubat demam.antibiotik tu kene habiskan.yg bestnyer ms mule cek tu, siap buat urine test lg.resultnyer tersangatla gempak.doktor ckp pn kechek pregnant 2 minggu.tp pn kechek x excited sbb tak miss period lg.mungkin result tu error kes hormon kot.siap doktor tu bg sample susu anmum materna.hermm..masuk hari ke3 mende makin membesar,pn kechek dah x dapat nak tido,bejalan apatah lg nak duduk.sudahnye pn kechek jd ju-on.merangkak dlam rumah.nak tekencing susah.nak teberak tok sah cakapla.

Mr Dear pon anta pn kechek cek kat klinik skali lg.tp pegi klinik berlainan.Malangnye time ni pn kechek dtg period.korang dapat bayangkan tak kesek
saan yg ditanggung??sakit bisul membengkak+sembelit+senggugut.Ya Allah!!time tu mmg dah serah diri kat Tuhan jer.lps cek kat klinik tula doktor buat memo suh refer ke hospital.

pagi2 lagi Mr Dear anta pn kechek ke sepital.dlm pe
jalanan tu mmg pn kechek menangis jer tahan sakit.Sampai kat ruang legar EMERGENCY tu nurse2 dah stenbai wheelchair & stretcher.pn kechek pakai kain batik jer ms tu.Dorang terus tolak pn kechek untuk pemeriksaan pesakit luar dulu.Lepas doktor cek terus pn kechek kene tahan wad.so pn kechek admit to wad 2CD(pembedahan perempuan).after register, dorg bg katil n pakaian sepital yg kaler hijau tu.pergelangan tangan kene cucuk untuk ambil darah.jarumnye amatla besar.sket lg nurse dtg cek tekanan darah n bgtau pn kechek kene puase.sbb doktor akan operate ptg tu gak.5 minit pastu makan tghari smpai..terliurnye tok sah ckp lah.sbb dr pg mmg tak makan.last2 hubby pn kechek yg habiskan.

ptg tu lps Mr Dear balik dah sbb nak ambil baju n tolietries bagai.masa melawat ptg tu family mertua dtg.mak menangis tgk pn kechek sbb die tak tau lsg pn kechek dah lame menghidap mende alah ni sorg diri kat rumah.pn kechek pon xde bgtau sape2.tak dan 3 minit mak balik, nurse pon dtg suh tukar uniform utk msk bilik bedah.time ni mende alah tu tgh bedenyut2.sekse sgt nak trn katil.mujur hubby ade di sisi.kalau nak hrpkan nurse tu yg buat mmg ganazz gilak ah.dorg tak tau kite tgh kesakitan.

sampai kat bilik bedah, staf2 kat situ seme dah stenbai.jantung pn kechek ms tu mmg kencang bedegup.yelah first time kan.siap die suh suami kucup dahi isteri,salam n mintak maaf.pn kechek tgk mate Mr Dear dah begenang.tp sempat lg melawak.pn kechek pesan kat Mr Dear gini.."bang,kalau syg xde dah pasni tlg sambung byr kete ek"..nurse n doktor seme gelak..masuk kat bilik bedah tu mmg sunyi jer.wayar2 beselirat atas badan.then doktor pon cuck ubat bius.bius separuh jer..dpd pinggang sampai ke bawah.means ms operate tu pn kechek sedar la.siap sembang2 lg ngan nurse.mujur semenye wanita.mmg pn kechek pasrah jer ape doktor rtu nak buat.sbb mane rs ape2 pon.pn kechek masuk bilik bedah tu pukul 6 ptg siap operate pukul 7ptg.tp betol2 keluar dr bilik bedah tu pukul 8mlm.then pn kechek kene hantar masuk wad 2CD tu semula.bius tu hilang lepas 6 jam.sambil2 nak tggu bius hilang pn kechek duk main nset.sbb byk sgt msg dpd adik bradik n mama tny perkembangan.skali kene marah dgn nurse..wakakaka!!die suh pn kechek tido sbb takut pitam once bius tu dah abes nanti.lgpon tubuh masih lemah.tekanan darah rendah giler.

tetibe tersedar dalam pukul 1 pg gtu.perut lapar giler nak makan.bius x abes lg.trus kol Mr Dear suh belikan bubur Mc D.Mr Dear sampai n terus suapkan pn kechek.tp makan 3 sudu jer.lps makan pn kechek br rs ngantok.tp tak lene tido pon.sbb macam2 bunyi ade.huhu!menyeramkan..bangun2 dalam kul 5 pagi tu rase nak muntah.cari2 plastik yg tadah muntah tu jauh la plak..pn kechek pon terus muntah jer dalam baju,mujur pg tu lps subuh suami pn kechek sampai.bius pon dah abes.terus jer pn
kechek mintak nak mandi.tgk2 atas tilam penuh darah becampur darah.nurse datang tukar cadar n bg baju baru.lepas masuk ubat antibiotik, nurse bw g toilet sbb kene rendam punggung dalam air garam.pedihnyer Tuhan jelah yg tahu.

Pagi tu ade pakar dtg utk cek patient.sampai turn pn kechek doktor ckp tghr dah bleh discharge.tp Mr Dear keje.so lps kul 5 gak la br pn kechek dish
arge.sementara tggu Mr Dear dtg, pn kechek g jalan2 dr katil ke katil...sembang2 ngan patient lain.dorang bi ade yg lagi teruk penyakitnyer.mcm2 penyakit.ms pn kechek nak ke tandas utk muntah tu, ade sorg patient ni,die polis.umur dlm 30-an gtu.tp dah dpt mcm2 penyakit.asalnye sakit jantung jer.tp kesian kat die,ms die nak masuk toilet tu,pampers die dah penuh ngan najis.skali pampers die tercicir.dan2 tu jugak die tercirit kat situ.yg kesiannyer die punyer najis sikit jer darah yang banyak.macam paip bocor.terus pn kechek jerit pggl nurse.mmg panik lah.tibe2 pn kechek pitam tgk darah byk2 gtu.

pn kechek terus balik ke katil.tido selen2nye.pasal td dah masuk ubat kan.mmg ngantok lah.sedar2 jer Mr Dear yg kejut ajak balik.senyum meleret la pn kechek.dan lepas pada tu hingga ke hari ini pn kechek hy ikut jadual mkn ubat dan BERPANTANG!!byk nye makanan xleh makan...huhu....takper2 pas dah sehat ni pn kechek mmg nak pegi becuti cum honeymoon laa...maklumla kan sakit...dah lama laki bini tak kene 'service' wakaka!!!

jom layan gmbr la plak..


ambil darah..jarum melintang susah nak gerak kan tangan


berselera dear makan nasi sepital.mentang2la bini puase


inilah wajah pesakit yg br lepas operate yg bius biusnyer tak abes lg


pakai gelang tgn sblm masuk OT


ni dah boleh balik...yippi!!!


ni lah peneman penyembuh luka saya..sentiasa bw mereka ke mana saja..yg kuning tu time perut sy kembung..mmg lawas lah angin..yg biru tu sapu kat kwsn luka..kejap jer luka kecut

p/s:tak dapat bygkan kalau bby yg kene mende alah ni..camane bby nak cakap 'sakit'..mesti bby nangis jer kan..kalau nak tumbuh pon pasni silalah tumbuh kat tempat lain...derita tau tumbuh kat situ...tersorok sangat...apapon SETIAP PENYAKIT ITU ADALAH PENGHAPUS DOSA..