Tuesday, September 13, 2011

rezeki di mana-mana

Salam semua...

Kebelakangan ni pn kechek sering merasa cemburu!cemburu melihat rezeki kawan-kawan yang melimpah ruah.Kadang2 mari terfikir apa hebatnya mereka hingga Allah SWT memilih mereka untuk rezeki2 tersebut??Nauzubillah!sesungguhnya hamba bertuah dan terpilih itu adalah mereka yang sedang diujui Allah SWT.Jadi, pn kechek terus berfikiran positif setiap kali melihat kawan2 yg rezekinya sentiasa murah.Malah, pn kechek turut bergembira untuk mereka.Sebaliknya sebagai seorang muslim kita ada rujukan dan amalan yang boleh dilakukan supaya kita juga satu hari nanti turut merasa rezeki tersebut.Antara doa yg boleh diamalkan selepas solat:

Bismillahirrahmanirrahim...

Allah humma soli 'ala Muhammad..

Solatan tuwassiu biha 'alainal azraq...

Wa tuhassinu bina....

Lanal akhlak....

Wa'ala alihi wasahbihi wa salim...


InsyaAllah, Allah SWT tidak akan merubah nasib seseorang hamba itu selain dirinya sendiri...

Thursday, September 8, 2011

mEnjElan9 sYawaL

~hiasi diri indah...riangkan hati gundah..bersihkan jiwa...sesuci lebaran~

Assalamualaikum wbt..

amacam raya??happening tak?td pn kechek br saja mendendangkan lagu raya febret pn kechek.dah nama pon raya hati kena gumbira.tapi berpada2.raya pn kechek thn ni agak best sbb banyak unexpected things happened.

a week before raya, pn kechek dpt surprise dpd suami terchenta.Minggu tu mmg beria2 betol die ajak pn kechek balik ktn.pn kechek pon heranla.sbb br jer minggu sblm tu blk ktn.Katenye nak beli brg n jumpe ngan kawan.ok, ms tu mmg pn kechek betol2 blurr.Khamis mlm tu kitorg betolak blk ktn. Keesokan harinye beri2 plak die ajak pn kechek ke Pekan,Katenye situ ada pasar Kemboja.Banyak jual baju2.So, kitorg pon pegila and sampai je destinasi, mmg terbeliak bijik mate pn kechek tgk banyak betol kanopi yg jual baju2,tudung2,n tak ketinggalan booth bundle. Mase tu dah tak igt dah sakit bontot berdenyut pn kechek.Jalan mmg dah tak toleh kiri kanan,Menonong je tuju kanopi2.Rambang mata beb!capai itu capai ini.pastu baru teringat duit tak cucuk lg dr atm.aisehhhhh!!rupenye somi pn kechek senyum2 jer perhatikan gelagat pn kechek yg lupa diri dari jarak jauh. Malu ke diri sendiri sbb tetibe hilang pedoman.Terus letak balik baju2 yg dicapai dgn perasaan hampa & kecewa.Pastu baru lah sebuk cari somi yg ditinggalkan jauh ke belakang. Pegi kat somi baru lah tehegeh2 nak peluk lengan die.Tapi mmg nganjing lah muke somi mase tu.Tesengeh2!senyuman yg penuh dgn keperlian.Kat tgn die ade byk plastik beg.Terus Pn Kechek rampas dan belek2.Mule tu nak hangin la kan!lps tgk isi dalam nyer terus je rase cam nak nanges.Rase nak cium,rase peluk kuat2.Seb baik kat public dan bulan puasa.Rupenye somi pn kechek belikan sume baju2 n tudung yg pn kechek letak semule td.Terus la pn kechek tesengeh sampai ke telinge dan rase nak lompat2 je.Sambil2 tu beli gak blouse utk mak mertua.Sbb kat situ mmg murah.Ok, habes citer psl pasar Kemboja.

Otw balik tu, igtkan nak balik terus.Tekak dah kering.Rase sakit bedenyut td makin kuat. Somi plak nak menyinggah lagi.Kali ni ke Giant.Pn kechek tny singgah nak buat ape.somi ckp nak cari brg makan sket.Ok, suruh die jer pegi pn kechek tggu dalam kete.Tp die pandai perangkap pn kechek ckp die takut salah beli la apela. Dalam ketidakikhlasan pn kechek jalan slow2 sbb sakit tu makin kuat kalah org sarat mengandung. Pn kechek suh die jalan dulu nati pn kechek menyusul.Somi ckp takpe sbb tak gaduh mane.Bila sampai ka entrance Giant tu, die belakon la ckp slh masuk kedai.Die nak g kedai kat luar je.adussss!!!dahla tgh tahan sakit die bleh main eh! eh! plak kan.Pn kechek ni tau nak mecok je.mmg dari kecik prangai xleh ubah.Somi pon pimpin la sang isteri yg sedang kesakitan ni.Pastu somi pon suh pn kechek duduk rehat.Tpnye die pegi stop kat kedai emas.Pn kechek dalam nada bengang suh somi cari kedai lain.Kang tak pasal2 org tu igt kite nak beli emas.Somi ckp kalau die suh beli kite belila.yg pn kechek ni kan singe betine, trus jeling ke somi ckp "balik boleh tak??nak beli ape ni???!!!"Somi pon terus senyum2 ke amoi kat kedai emas tu.amoi tu pon respon baik pny."Hai, Abg, baru balik ka?sudah mau amik barang ka?"pn kechek plak mase tu "!@#$%^&*()!!!!" gurauan apakah ini?api cemburu makin membuak2 ni. somi pn kechek cam biase la tesengeh2."ok amoi sudah siapka itu barang kasi angkat tgk"haaaa????barang ape ni????terus dalam dunia blurr..amoi tu pon kuarkan barang yg dimaksudkan.mmg surprise teramat sgtla.Somi pn kechek dalam diam die tempah rantai beserta loket yg tertulis "adda".waaaa!!td rase nak nangis skang rase nak meraung plak.terus somi pakaikan rantai tu.Dalam hati "ade taste jugak rupnye laki aku ni,pandai die pilih kene ngan slere aku" hehe ;)).Dalam kete somi tny, "suke tak?".Mestila suke bang, terima kasih"somi berkali2 mintak maaf sbb tak mampu beli yg sekasar rantai kapal.somi ckp stakat tu jer die mampu belikan sbg hadiah ulang tahun pertama perkahwinan kami.Die ckp nati raya org lain sume mengelip2 tekak ngan emas.tp bini abang kosong je.Pn kechek tak pernah tefikir pon.Sbb pn kechek tak obses sgt dgn brg kemas.Pandai somi pn kechek amik hati dan terase romantiklah pulak!!hik hik hik.Hilang balik rase sakit denyut2 tadi.wakakaka!!

terima kasih untuk suamiku Khairul Anuar for the surprise
sayang dan cinta kamu sangat2...mmmuuuaahhh