Tuesday, August 23, 2011

rAyA oH RaYa......

amboi2 korang.....sakan ek preparation raya.takpe2...setahun sekali kan?tp jgn berlebih2an sudah..

ok now, i want to storry about my preparation for Raya..dah masuk thn ke 2 beraye sebagai seorg isteri.angan2 nk kepak anak raye thn ni hancusss...tp still ade anak sedare baru.ok kite akan pergi ke satu2 tajuk senang gtu kan?

1.GILIRAN BERAYA
-memandangka tahun lepas giliran Pn Kechek,maka secara otomatik nya la giliran beraya thn ni jatuh kepada rumah keluarga mertua.mana lagi klu bukan Kg. Durian Kassim..alaaaa...tmpt Pn Kechek niage roti jhon tu la.haa!biras pn kechek pon turn Tganu dan biras yg baru tu pon rumah mertua.maksudnya di sini akan gamatlah rumah Pok Din Ayam di Aidilfitri nanti..bayangkanlah semua adik beradik Mr Dear kecuali yg sulung tu berkumpul..sudahla ramai jantan yg bersuara garau..ditambah plak dgn suara nyaring Mok yg suke menempik tu...waaaahhhh!!gamat memang gamat!

2.TEMA BAJU
-nama pon laki bini kan?haruslah sedondon.tema pilihan pn kechek thn ni warna kuning.macam thn lepas pn kechek recycle baju nikah kaler peach.mase tu duit byk abes kot utk kawen.so,peruntukan utk raye tu ala kadar je,duit cukup2 utk minyak blk N9.tp yg sedihnye thn ni pn kechek tak dan pon nak cari kain pasang n tempah baju.jadi, terpakselah cr bj siap.comey n mahai2.saiz yg jd masalah.wp saiz plg kecik 36,tp kene gak try sbb potongan die takut besar.survey pny survey dptla pn kechek rembat 3 pasang baju.yelah,org dah kawen kenela byk bj kurung sbb nk g ziarah sedare mare kan,uk mr dear plak,die request baju melayu n kain pelikat.kaenye rugi klu beli sepasang sbb pakai time hr raya tu je.bile fikir2 betol gak sbb dah 2 psg baju die tegantung je.family sebelah ktn tema nye kelabu.baju utk adik bradik pon pn kechek tepakse belikan sbb tak sempat nak tempah.mujur dpt bonus.hehe.lum sum bonus pn kechek dibuatnye.

3.BISKUT @ KUIH RAYA
-memandangkan mr dear dah hadiahkan oven utk pn kechek,itu tandenye die request kuih raya thn ni bini die yg bikin..ayakkk!!pn kechek kan syg laki,jadi pn kechek pon carila resepi keturunan yg simple2.Alhamdulillah!dah siap pon 3 jenis kuih.mak mertua byk buat kuih sbb sume pon blk kan.

4.DUIT RAYA
-ermm..peruntukan duit raya telah di upkan sbb kwn2 ramai yg dah beranak.tp tak semangat rs nak g tkr duit raya beratur panjang2 kat bank sbb ms duk kat ofis terikat dgn kerja2 yg perlu dibereskan segera.

h0h0!!rasenye tu jela kot yg bleh share.cerita lps raye bakal menyusul.

last but not least....


.....:::::SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI , MAAF ZAHIR & BATIN:::::............

Monday, August 8, 2011

Hanya Satu Ku Mohon Pada Mu Ya Illahi

Hari ini ku panjatkan rasa syukur pada Mu
Kerna masih diberi peluang untuk bernafas dan menikmati pemberian Mu
Saban hari tanpa jemu di hati
Ku panjatkan doa memohon keampunan atas dosa-dosa silam yang telah kulakukan
Doa-doa tak kan putus ku titipkan
Hanya satu permintann aku yang belum Kau makbulkan
Zuriat buat penyeri mahliga kami
Aku jua ingin turut merasa
Pengalaman mengandung dan melahirkan permata hati
Seperti insan-insan lain
Aku pasti ikatan cinta kami akan terus mekar dengan kehadiran mereka
Aku yakin dengan janji Mu Tuhan
Hanya Satu Ku Mohon Pada Mu Illani
Perkenankan permintaan hambaMu ini
Amiinn....


Sunday, August 7, 2011

Blissful Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna

Agar dapat ku lalui dengan sempurna

Selamat berpuasa semua!!

ececeh!belom pape puase pn kechek dah berlubang.Hari ke6 barula puase.Puase pn kechek thn ni lain sket atau kate lainnye seronok la.Haa!!nak tau ape pn kechek buat?pn kechek berniage jual Roti Jhon kat kg mertua pn kechek.Bkn ape pn kechek jd assistant abg sulung pn kechek tu je.tlg die packing2.Istimewa nye bln puase ni semua pejabat kerajaan kat Tganu ni bleh blk awak stengah jam dpd hari2 biase.klu hari biase pn kechek blk kul 4.30 ptg, bln puase pn kechek balik kul 4 ptg.Balik je kerje terus shoot ke gerai jual.Alhamdulillah, setakat 4 hari berniage ni, hasil jualan makin hari makin meningkat dan yg paling penting dah ade pelanggan tetap.Tu yg seronok tu!klu kat bazaar lain roti Jhon dijual dgn harga RM 3.50 dgn intinya yg so-so jer.Tapi di gerai kitorg, harge nyer RM3 dan intinya haruslah mewah.Tak caye g ah try..hehe..

Dalam pada pn kechek sibuk2 berniage tu, pn kechek tgh siapka jait langsir utk rumah mertua.Tinggal 2 keping je lagi yg tak berjahit.Kene siapkan secepat mungkin sbb pasni nak fokus buat biskut raye plak.Maklumla laki pn kechek terbaik hati belikan oven. Kenela pn kechek buat biskut raye sementara barang tgh fresh kan?lagipon laki pn kechek penggemar biskut raya yg tegar.

Ermm..igt lagi tak pasal permohonan pinjaman peribadi pn kechek?2 hari lepas ade org bank call bgtau pinjaman pn kechek dah lulus.cuma pn kechek tak submit lagi buku akaun.mcam mana nak submit kalau akaun pon tak wujud lg.hehe.harap2 minggu dpn dah dapat duit tu.tak sabar nak bayar baki ke tuan tanah.Pasni bleh terus tambun tanah n buat pagar.sementara ade duit la kan.Maklumla duit ni mcm air jer.Makin banyak makin cepat habes.Yang penting nak ade aset!Kalau tunggu harge tanah makin tinggi.Dalam pernacangan pn kechek, nk beli kete kancil auto sebijik!tp tgkla camne.Nak settlekan hutang piutang yg masih sangkut lg.PTPTN la terutamanya.Kang tak lepas plak nk g obersi..hoho..verangan la ko pn kechek!!

ok la,tu jerla yg pn kechek nak update story bln puase ni..Pasni pn kechek share lagi story buat kuih raye k!kite share2 resepi plak..

Daaa :)